Omagiu Nataliei Gheorghiu - Prima medicinei autohtone
- vizualizări: 168
Chirurgii pediatri din întreaga republică s-au întrunit astăzi, 29 noiembrie, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” pentru a-i aduce un omagiu talentatului savant Natalia Gheorghiu - promotorul chirurgiei pediatrice, Prima medicinei autohtone. Tot astăzi, au fost marcați și 57 de ani de la primele intervenții chirurgicale efectuate la copii în Republica Moldova.
Omagiul a fost marcat prin desfășurarea unei conferințe științifico-practice în domeniul chirurgiei pediatrice, la care au participat specialiști cu renume din țara noastră și din România. Manifestarea a început cu un moment de reculegere în amintirea Nataliei Gheorghiu.
În cuvântul de salut, rectorul Ion Ababii a amintit că astăzi, 29 noiembrie, academicianul Natalia Gheorghiu ar fi împlinit 100 de ani. Talentul creator, înaltul profesionalism, energia nesecată şi dragostea nemărginită faţă de oameni, îndeosebi de micii pacienţi; faţă de studenţi şi colegi; cinstea și datoria, bunătatea sufletească şi generozitatea; inteligenţa înnăscută, îmbinată cu exigenţa faţă de sine şi colegii de breaslă - toate acestea au fost calitățile care i-au adus profesorului Natalia Gheorghiu respectul și admirația tuturor. Prin felul său de a fi, academicianul Natalia Gheorghiu rămâne pentru noi modelul medicului, care a întruchipat acele calităţi, ce se cer a fi dezvoltate la actualii și viitorii specialişti, a accentuat rectorul.
Dan Goțea, chirurg pediatru din Iași, România, și-a exprimat uimirea față de ”forța pe care o emana, Natalia Gheorghiu, chiar și nevorbind nimic, pur și simplu te simțeai mic în fața dânsei, care era mică”. Oaspetele a amintit că Natalia Gheorghiu a absolvit Facultatea de Medicină din București, în anul 1940, iar aceasta constituie o mândrie pentru români, că anume aici s-a format o ”asemenea capacitate intelectuală”.
Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, a remarcat faptul că la evenimentul dedicat chirurgiei pediatrice s-au adunat școlile de profil din Basarabia și România, preponderent tineri specialiști prin care se asigură o continuitate a valorilor și tradițiilor recunoscute în acest domeniu. De asemenea, prorectorul a accentuat că de la instituirea chirurgiei pediatrice, în tot acest răstimp, aceasta a devenit o disciplină polivalentă datorită aportului academicianului Natalia Gheorghiu și a discipolilor săi.
Mihai Ciocanu, viceministru al sănătății, a menționat că Natalia Gheorghiu poate fi considerată unica care a dezvoltat bazele medicinei în țara noastră. ”Necătând la statura ei mică, ideile pe care le promova în medicina autohtonă erau mărețe”. În prezent, chirurgia pediatrică se află în fața unui salt în domeniul implementării noilor tehnologii medicale, multe dintre acestea fiind realizate în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Astfel, populația din Republica Moldova va avea acces la cele mai înalte tehnologii medicale, iar aceasta va determina îmbunătățirea substanțială a sănătății.
Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului a menționat că, în prezent, chirurgia pediatrică a atins apogeul prin nivelul înalt de dotare cu tehnică și utilaj medical, ceea ce permite aplicarea metodelor noi miniinvazive în abordarea patologiilor pediatrice. În viitorul apropiat, vor fi amenajate 7 săli moderne de operații și altele de recuperare postoperatorii. Astăzi avem 133 de chirurgi pediatri, marea majoritate dintre ei fiind tineri, care însușesc cu ușurință tehnicile moderne de diagnostic și tratament. Ultimii indicatori în chirurgia pediatrică arată ”zero cazuri letale în urma peritonitei și alte afecțiuni grave la copii”.
”Natalia Gheorghiu rămâne pentru noi o carte deschisă, o enciclopedie. A lăsat un nume legat de veșnicie, o școală și nenumărați discipoli”, a declarat academiciana Eva Gudumac, care a exprimat profunda recunoștință și mândria pentru faptul că anume Natalia Gheorghiu i-a fost mentor.
Lucrările conferinței de astăzi au acoperit toate domeniile chirurgiei pediatrice, inclusiv cea toracică, neurochirurgia, ortopedia, chirurgia nou-născuților, urologia etc. La finalul conferinței a fost lansat volumul ”Cazuri clinice în chirurgia pediatrică” dedicat jubileului de 100 de ani de la nașterea academicianului Natalia Gheorghiu.
Conferința a fost organizată de USMF ”Nicolae Testemițanu”, Institutul Mamei și Copilului și Asociația chirurgilor pediatri ”Academicianul Natalia Gheorghiu”.
Natalia Gheorghiu a fost un ilustru savant, eminent pedagog și educator, talentat clinician și organizator al ocrotirii sănătății, profesionist de talie internațională. În 1957, la iniţiativa sa, în cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii a fost deschisă prima secţie de chirurgie pediatrică. A depus eforturi extraordinare pentru dezvoltarea chirurgiei pediatrice în Republica Moldova, venind cu propunerea de a înfiinţa un centru naţional ştiinţifico-practic de chirurgie pediatrică, unic pentru toate afecţiunile chirurgicale la copii, în prezent Centrul de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”. Academicianul Natalia Gheorghiu a contribuit esențial la instruirea specialiștilor în medicină și la perfecționarea continuă a procesului de instruire medicală, activând peste jumătate de secol la Universitate atât ca profesor, cât și ca prorector didactic și științific (1963-1969).
[nggallery id=188]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii